pátek 10. srpna 2012

Růst řas

Můj přítel má cca od svých osmi let oční vadu zvanou "primární glaukom otevřeného úhlu". Zjednodušeně se jedná o tzv. zelený zákal. Tato oční vada způsobuje, že např. při námaze apod. se v oku vytvoří více tekutiny, vlivem které v oku vznikne tzv. vysoký oční tlak, tekutina začne utlačovat nervy, které zásobují oko živinami a krví a to v důsledku toho přestává vidět. Zjednodušeně, jako kdyby jste někoho začali dusit a mezitím mu následkem nedostatku kyslíku odumřel mozek.
Po poradě s odbornými lékaři z očního oddělení místní nemocnice mu byla předepsána dvojkombinace očních kapek a to Combigan (1x ráno a 1x večer) a Lumigan (1x večer). Tato kombinace kapek příteli udržuje oční tlak v hodnotách, které má normální člověk, někdy i v lepších. Díky vedlejším účinkům mu však začaly růst silné, husté a dlouhé řasy. Toto se stává především díky tomu, že se občas netrefí při kapání do oka, ale na řasy, nebo naopak se stane, že se do oka kápne víc a přebytek vyteče na řasy.
Dříve byl tento způsob léčení této nemoci celkem finančně přijatelný, neboť kapky, které si v minulosti kapal, stály 1.000,-Kč jedno balení, které mu vydrželo měsíc. Dvojkombinace Combigan + Lumigan však vycházela nejen levněji, ale byla také učinnější. Trojbalení Lumiganu a tři balení Combiganu vyšly přibližně na 200,-Kč. V roce 2012 však došlo ke zdražování a tak přítele kapky na tři měsíce vyjdou přibližně na 860,-Kč.
Když jsem se o toto začala okrajově zajímat, zjistila jsem, že v jedné soukromé nemocnici v Brně by měly kapky Lumigan používat ke zvětšování objemu a délky řas a to s velice dobrými výsledky. Následně jsem našla také několik inzerátu na internetu k prodeji 1x lahvičky Lumiganu 3ml v hodnotě 650,-Kč, kdy je tedy evidentní, že ač je to lék na lékařský předpis, někdo se na něm snaží nelegálním prodejem vydělat. Navíc Vám samozřejmě při takovém "obchodu století" nikdo nezaručí, že v lahvičce je skutečně to, co by tam mělo být.
Ať je to jak je to, je vidět, že některé lékařské preparáty primárně určené k léčbě pacientů mohou za jistých okolností sloužit také ke kosmetickým účelům. Fotografii očních kapek a výsledku na přítelových řasách Vám přikládám k článku.



Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za Vaše komentáře.