neděle 19. srpna 2012

Vlasové vody

Vlasové vody jsou ze všech kosmetických přípravků určených k ošetřování vlasů nejdůležitější. Působí nejen preventivně proti vlasovým chorobám, jako je vypadávání vlasů, tvorba lupů a lámání vlasů, ale podporují i vzrůst vlasů, dezinfikují a osvěžují pokožku hlavy, dodávají vlasům tvárnost a usnadňují fixaci vlasů. 
Jejich účinek je podmíněn správnou masáží hlavy. Účinné látky jsou vtírány do vlasové pokožky, která se prokrvuje, a tím se rozšiřují i nejjemnější cévy. 
V současné době vlasové vody obsahují především účinné látky z rostlin, např. z arniky, podbělu, přesličky, kopřiv, heřmánku, lopucchového kořene, kůry chinovníku, břízy nebo z hmyzu (španělské mušky). Základní složkou vlasových vod bývá ethanol, jehož obsah nesmí překročit 40 %, aby se vlasy a pokožka hlavy nepřesušovaly. 
Vody, jako je např. březová voda na vlasy, obsahují bylinné výtažky, jejichž vlivem se vlasy stávají lehčími a vzdušnějšími. Březová míza obsahuje kromě jiného saponiny s čistícími a emulgačními účinky a podporuje růst vlasů. Výtažek z kopřiv obsahuje kyselinu tříslovou, která zpevňuje pokožku, stahuje mazové žlázy, a tím zamezuje nadměrnému vylučování mazu. Při tvorbě lupů se používají vody obsahující síru, sloučeniny síry, sloučeniny selenu apod. Vitamíny A, B, F, H, P se osvědčily proti vypadávání a lámání vlasů.Známé přípravky podobné vlasovým vodám jsou také aktivátory růstu vlasů. Takovým vodám se říká vlasová tonika. (Biohar, Capillan...)




Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za Vaše komentáře.